Taşıyıcı bant sistemi üzerinden geçen yük miktarını anlık olarak gösteren tartım sistemidir. Mevcut bandın düzgün malzeme akışının olduğu bölgeye bant kantarı platformu ve elektronik düzeneği koyularak tartım sistemi hazır hale getirilir. Tartım toleransları %1-3 arasında bandın mekanik yapısına ve de malzeme akış yoğunluğuna göre değişebilmektedir.
Bant Kantarı Tartım platformundaki rulo ve komşu iki rulodan gelecek ölçüm bilgilerine göre ve de daha önceden hesaplanmış hız bilgisi veya encoderden gelen hız bilgisine göre yapılmaktadır.
BANT KANTARI TARTIM PLATFORMU MEKANİK ÖZELİKLERİ
Bant Kantarı Tartım Platformu
Bant Kantarı’nın tartım platformu ve komşu rulolar diğer rulolardan yaklaşık iki milimetre yukarıda olacak şekilde dizayn edilmiştir. Böylece bandın üzerinden geçen mal komşu rulolar üzerine geldiği andan itibaren C3 Sınıfı 1/10000hassasiyette 2 adet load cell tartım alanına girmektedir.
Loadcell bağlantılı olduğu tüm çelik malzemeler paslanmaz çelikten yapılmıştır. Tartım platformunda oluşacak yanal yüklerin tartım hassasiyetini etkilememesi için mekanik bir düzenek mevcuttur. Hesaplanan akıs miktarı ekranda gösterilebilmekte ve aynı zamanda merkezi otomasyon sistemine belirlenen memory yapısıyla gönderilmektedir.
Ayrıca kantar üzerinden geçirilen malzemelerin toplam bilgileri seçilen birim ve çalışma saat periyotlarına göre (vardiya, günlük, aylık) şekilde saklanmakta bu bilgilere hem ekrandan hem merkezi otomasyon sisteminden paylaşılmaktadır.
Bant kantarlarının doğru ölçüm yapabilmesi için dara ve kalibrasyonları PLC üzerinden yapılmaktadır.
BANT KANTARI GENEL ÇALIŞMA SİSTEMİ
Kantar Üzerinden Manuel
Bant Kantarı Saha kontrol panosu üzerinden kantar motorunu çalıştırma/durdurma’da kullanılır. Söz konusu panosundaki Local/Remote şalterinin local konumda olduğu durumda aktif hale gelir.
Merkezi Otomasyon Sisteminden Otomatik
Bant Kantarı, merkezi otomasyon sistemine arızalar ve de toplam ağırlık miktarları gönderilir.
ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER
Pano
Her kantar için Tempa’dan yüksek izolasyon sınıfında bir pano kullanılmaktadır. Panonun kapağında operatör paneli (TD 200) bulunmaktadır. İçerisinde ise diğer yardımcı ekipmanlar mevcuttur.Loadcell kablosu ve merkezi otomasyonla olan haberleşme profibus kablosu veya kablo kantar panosuna kadar gelmektedir. Kantar panosuna olan kablo girişleri pano altından rekorlarla yapılmaktadır.
PLC
CPU olarak Siemens S7 ailesi kullanılmaktadır. Loadcell okuma’da ise Siemens S7 Sivarex modülü ile yapılmaktadır. Siemens tarafindan çok özel uygulamalar için geliştirilmiş bir tartım modülü olup 64000 Countur değeri üzerinden örnekleme yaparak tartım gerçekleştirildiği için Sivarex modülleriyle son derece hassas tartımlar yapılabilmekte ve EM 277 Profibus DP Slave Modülü ile merkezi otomasyon sistemiyle (Siemens’in Kurdugu) haberleşme yapılabilmektedir.
Encoder
Bant Kantarın’da 500 -250 pulse/tur luk encoder kullanılmaktadır Encoderde arıza oluşma durumunda programdan parametrik olarak daha önce hesaplanmış hız bilgisi kullanılmaktadır