APEKS GRUP, Telemetri Sistemlerinihedeflerinden biri olarak belirlemiş ve bu sistemlerde deneyim kazanmıştır. Kablosuz ya da sabit bir ağ aracılığıyla cihazların uzaktan izlenebilmesi ya da kontrol edilebilmesidir. Telemetri, cihazlarla yerinde temasa gerek kalmadan uzaktan iletişim kurabilmeyi sağlar. Telemetri sayesinde kablosuz ağlar ya da radyo linkleri üzerinde cihazlara birtakım komutlar göndermek, cihazın durumu hakkında merkeze bilgi iletmek, cihazla merkez arasında bilgi alışverişinde bulunmak mümkündür.
· Çift yönlü mesajlaşma, telemetri iletişimleri için idealdir.
· GPRS ve SMS de telemetri için uygun teknolojilerdir.
· Mobil bir şebekenin kontrol kanalı için telemetri mesajları genellikle kısa, seyrek ve kolay idare edilebilir durumdadır.
Telemetri Neler Sağlıyor?
Telemetri uygulamalarına çeşitli endüstrilerde rastlanabiliyor. Akıllı ve hizmet yönelimli işletmeler telemetrinin avantajlarını kullanarak harcamaları azaltabilirler. Sayaç kendisini okuyup sonucu kablosuz ya da sabit bir şebeke üzerinden gönderebiliyorsa, bir sayaç okuma görevlisine ihtiyaç olmaz değil mi? Müşteri hizmetlerini geliştirebilirler. Bir doğalgaz dağıtım firmasının, ev sahibini arayarak doğalgazlı su ısıtıcısının bozulduğunu ve akşamüzeri bir teknisyenin gelip tamir edeceğini söylediğini düşünün. Evdeki bir çok araç dışarıdan kontrol edilerek, bir takım ihtiyaçlarımızın evde olmadan da kontrol edebildiğinizi düşünün, buzdolabınızın akşam yemeği için etinizi gerekli soğuklukta tutması, fırınınıza koyduğunuz yemeğin dışarıdan bir komutla pişirilmeye başlanması vs gibi kolaylıkları sağlar. Telemetri ve GPRS GPRS, GSM tabanlı sistemler dahilinde kullanılmak üzere geliştirilmiş, paket anahtarlamalı bir veri iletişim servisidir. Mobil şebeke abonelerine paket tabanlı veri hizmetleri sağlayan GPRS, ilave paket anahtarlama düğümleri kullanarak mevcut GSM altyapısı bünyesinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da, GPRS kapsama alanının hızlı ve kolay bir şekilde elde edilebilmesi anlamına gelir. GPRS´te önemli veri iletişim protokollerinin çoğu desteklenecek ve bir mobil terminalden (mesela bir cep telefonu) dünya üzerindeki hemen hemen tüm veri kaynaklarına direkt olarak erişim imkanı sağlanacaktır. Uzaktan sayaç okuma belediyeler ve dağıtım firmalarının, dağıtımını yaptıkları su, elektrik, doğalgaz veya sayaçlarla ölçümleme yapılan herhangi bir şey için uzaktan sayaç değerlerinin alınması, raporlanması ve sayaçlara komut gönderimi çözümleri için kullanılmaktadır.
Telemetri Sistemlerinin Kullanılacağı Alanlar ise;
· Uzaktan algılama ve uzaktan kumanda
· Kablosuz veri aktarımı ve ağ çözümleri
· Kablosuz uyarı sistemleri
· Kişisel telemetri uygulamaları, panik tuşları
· Kablosuz etiketleme ve adresleme sistemleri
· Kablosuz çağrı sistemleri
· Akıllı kent ve akıllı bina altyapı çözümleri
· Ev otomasyonu uygulamaları
· Dağıtım ve ulaştırmada izleme ve otomasyon sistemleri
· Üretim otomasyonunda çok noktalı kablosuz arıza ihbar ağı
· Fabrika alarm bilgilerinin kablosuz aktarımı
· Su deposu - baraj pompaları
· SCADA uygulamaları Limanda gemi vinçlerinin uzaktan denetimi
· Çeşitli uzaktan vinç kontrol sistemleri Makinaların uzaktan kablosuz denetimi
· Uzaktan kumandalı röle uygulamaları
· Uzaktan kumandalı priz ve ev otomasyonu uygulamaları