AG Dağıtım tablolarına enerji panoları aracılığı ile dağıtılır. Fabrika ve atölye gibi yerlere gelen elektrik enerjisi dağıtım panoları aracılığı ile dağıtım tablolarına yönlendirilir. Böylece tüm tesisin enerjisi tek bir panodan kontrol edilebilir. Üzerilerinde bulunan ölçü aletleriyle tesise gelen şebeke gerilimi, tesisin şebekeden çektiği güç ve akım gibi değerlerde bu panolardan okunabilir.
AG Pano Özellikleri
Dağıtım panoları, bir tesisin enerji yapıldığı ana birimdir. Bu bakımdan; AG Dağıtım Panoları tesisteki elektrik enerjisinin tümünü kontrol altında tutar. Tesisteki herhangi bir bölümün enerjisinin kesilmesi gerektiğinde dağıtım panolarının üzerindeki şalter kapatılarak bu işlem kısa sürede gerçekleştirilebilir. Tehlikeli bir durumda tüm birimin enerjisini buradan kesmek mümkündür. Ayrıca üzerinde bulunan ölçü aletleriyle akım ve gerilim bilgilerini de okumak mümkündür.
APEKS GRUP; Pano görünüşünü, kablolama ve montaj çizimlerini üretime geçmeden hazırlayarak en doğru ve düşük maliyetli AG Panolarının seçilmesine ve üretilmesine imkân tanımaktadır. Hizmet ve kalite politikamız gereği, tüm üretimler tecrübeli mühendis ve teknisyen kadromuz tarafından kontrol ve test edilir.
AG Pano Malzemeleri
AG pano malzemeleri şunlardır:
• Bakır Baralar
• Şalterler
- Yük Kesici (Ana Şalter): Dağıtım panolarının ana kısmının enerji girişine bağlanırlar
ve tüm sistemi kontrol altında tutarlar.
- Kompakt Şalterler: AG panolarında giriş ve çıkış şalteri olarak kullanılır.
• Akım Transformatörleri: Primerden geçen akımı, dönüştürme oranına bağlı olarak sekonder sargısından ölçme amaçlı kullanılan transformatörlerdir.
• Mesnet İzolatörleri: Panolarda kullanılan mesnet izolatörleri, baraları AG Pano gövdesi üzerine yalıtımlı olarak tutturmaya yararlar.
• Pano İç İhtiyaç Priz, Lamba ve Sigortası: Dağıtım panolarında istenilirse bir fazlı priz bağlantısı ve aydınlatma lambası tesis edilebilir.
APEKS olarak Aldığımız Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri:
1. Ana panoda gerilim taşıyan çıplak kısımlar tesadüfî dokunmaya karşı muhafaza altına alınmaktadır.
2. Gerilim taşıyan kısımlar muhafaza altına alınmamış ise çıplak kısımlar ile oda hududu arasında en az 1 metre mesafe bırakılmaktadır. Her iki yanda çıplak kısım mevcut ise ara yerin genişliği 2 metre olarak tasarlanmaktadır.
3. Panonun önünde en az 90 cm lik boş bir geçit yeri bırakılmaktadır.
4. Pano üzerine ölüm tehlikesi levhası asılmaktadır.
5. Panonun elektriği olmayan tüm metal aksamları topraklanmaktadır.
6. Pano arkasındaki servis geçidin zemini PVC ile kaplanmaktadır.
7. Yetkisiz kişilerin müdahalesini engellemek için pano kafes kilidi sürekli kilitli tutulmaktadır.