Tesisin güç kat sayısını düzeltmek için gerekli cihaz, kondansatör ve ölçü aletlerinin bulunduğu panodur. Endüktif yükler (motorlar, trafolar, balastlar vb.) reaktif güç de çeker. Reaktif gücün ihtiyaç duyulduğu noktaya en yakın yerde üretilmesinde, elektrik sisteminin en iyi Şartlarda çalıştırılması açısından büyük yararları vardır.
Kompanzasyon olayı kısaca şöyledir: Elektrik sisteminin ve yüklerin reaktif güç ihtiyaçlarının belirli teknikler kullanılarak karşılanmasına reaktif güç kompanzasyonu denir. Diğer bir tanımlama ile bobinli bir yükün küçük olan güç kat sayısının daha büyük bir değere yükseltilmesi işlemine güç kat sayısının düzeltilmesi veya kompanzasyon denir. Güç kat sayısının düzeltilmesi ile Cos φ 1 e yaklaştırılır fakat tam 1 yapılması ekonomik olmadığından genellikle 0,95- 0,99 a çıkartılır.
Kompanzasyon Panosu Özellikleri
Kompanzasyon sisteminde özel kontaktörler ve deşarj bobinleri kullanılarak aşırı kompanzasyon akımlarının önüne geçilmekte ve kondansatörler yatay olarak yerleştirilerek kolay soğuması sağlanmaktadır. İstendiği takdir de Harmonik filtre uygulamasıda yapılmaktadır. Havalandırma ile ilgili her panoda gereğince fan-filtre kullanılarak ısı artışı önlenmiştir. İsteğe bağlı olarak modüler fanda takılmaktadır.
Kondansatörlerin konulacağı yeterli özellikte raflar bulunmaktadır. Ana dağıtım panosundan bara ile (büyük güçlülerde) veya kablo geçiş yerleri bulunmaktadır. Ana dağıtım panosunda kompanzasyon için termik manyetik Şalter konulmaktadır.
APEKS GRUP; Pano görünüşünü, kablolama ve montaj çizimlerini üretime geçmeden hazırlayarak en doğru ve düşük maliyetli Kompanzasyon Panosu seçilmesine ve üretilmesine imkân tanımaktadır. Hizmet ve kalite politikamız gereği, tüm üretimler tecrübeli mühendis ve teknisyen kadromuz tarafından kontrol ve test edilir.
Kompanzasyon Panosu Malzemeleri
Kompanzasyon pano malzemeleri şunlardır:
• Bakır Baralar
• Kondansatörler
• Kompanzasyon kontaktörleri
• Bıçaklı Sigortalar
• Reaktif Güç Kontrol Rölesi
• Voltmetre ve Kosinüsfimetre,
• Pano İç İhtiyaç Priz, Lamba ve Sigortası
APEKS olarak Aldığımız Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri:
1. Kompanzasyon panosunda gerilim taşıyan çıplak kısımlar tesadüfî dokunmaya karşı muhafaza altına alınmaktadır.
2. Gerilim taşıyan kısımlar muhafaza altına alınmamış ise çıplak kısımlar ile oda hududu arasında en az 1 metre mesafe bırakılmaktadır. Her iki yanda çıplak kısım mevcut ise ara yerin genişliği 2 metre olarak tasarlanmaktadır.
3. Panonun önünde en az 90 cm lik boş bir geçit yeri bırakılmaktadır.
4. Pano üzerine ölüm tehlikesi levhası asılmaktadır.
5. Panonun elektriği olmayan tüm metal aksamları topraklanmaktadır.
6. Pano arkasındaki servis geçidin zemini PVC ile kaplanmaktadır.
7. Yetkisiz kişilerin müdahalesini engellemek için pano kafes kilidi sürekli kilitli tutulmaktadır.